Trasee de meditație franciscană din Șumuleu Ciuc

Șumuleu Ciuc, cea mai importantă destinație de pelerinaj din județul Harghita, a „țesut” în jurul ei mai multe căi de pelerinaj cu caracter local, cu scopul ca pelerinii care stau aici pentru mai multe zile – efectuând practici spirituale – plimbându-se câteva ore sau o zi întreagă în natură, să poată contempla flora și fauna zonei, atât din punct de vedere vizual cât și acustic. Astfel vor privi natura, pe ei înșiși și pe semenii lor dintr-o altă perspectivă.

  1. Traseul de meditație János Kájoni (marcaj: K negru): 6 km, 3 ore

Acest traseu și-a primit numele după renumitul călugăr franciscan János Kájoni, organist, constructor de orgi, componist, traducător, botanist, tipograf și editor, autorul Codexului Kájoni. Este un traseu de aproximativ o jumătate de zi, pornind de la biserică și atingând izvorul de apă minerală, se apropie de coama Șumuleu – unde este situat și altarul Trei Coline - dinspre şosea. De aici continuând, drumul ocolește Șumuleul Mare din partea vestică și urcă ușor la o a doua coamă, de unde – lăsând în urmă marcajele traseurilor de pelerinaj K. Xantus și J. Écsy – urmând marcajele K, pe o cărare mică, ajungem pe coama din fața muntelui Șumuleul Mare. Dacă facem un ocoliș de 100 metri spre stânga (SV), putem vedea ruinele fostei capele și mănăstirii Sf. Luca. În drumul de întoarcere urcăm pe vârful Șumuleul Mare (1033 m.), aflat la o distanță de 300 de metri. În trecut aici se afla cetatea Șumuleul Mare, numit și Cetatea de Sare. În zilele noastre pe vârful dealului se află un foișor, de unde coborâm într-o zonă abruptă prin pădurea de fagi în coama Șumuleul Mic, iar apoi, atingând altarul și capelele (Suferința lui Isus, Salvator, Sf. Anton), ajungem înapoi la izvorul de apă minerală.

Acest traseu are o dificultate medie. Nu-l recomandăm copiilor sub 12 ani și excursioniștilor fără experiență!
 

  1. Traseul de meditație János Écsy L. (marcaj: T maro): 6,4 km, 2 ore 30 minute

În memoria conducătorului mănăstirii, provincialului binecuvântat cu abilități extraordinare, care a suferit pedeapsă cu închisoarea. Până la a doua coamă străbate același traseu ca și traseul János Kájoni (deci de la izvorul de apă minerală până la coama dintre cele două munți, apoi se apropie de a doua coamă dinspre oraș). Însă de aici continuă pe versant (spre sud) și ocolește Șumuleul Mare fără a urca.

Acesta este o versiune mai ușoară, unde ulerior s-ar putea amenaja un drum al crucii, de dimensiuni mai mari. Se recomandă și copiilor și începătorilor!
 

  1. Traseul de meditație Keresztes Xantus (marcaj: X verde): 19 km, 7 ore

Este un traseu de pelerinaj de o zi, în memoria jertfei judelui regal Keresztes Xantus și consătenilor lui în timpul invaziei tătare din 1694.

Traseul urmează un curs asemănător cu și celelalte două trasee, dar din a doua coamă merge mai departe și ajunge pe creasta cu poieni mari și păduri din direcția estică, de unde, luând spre dreapta (SE) mai sunt 5,3 km până la ruine.

Plimbându-ne comod pe creastă, partea dreaptă a Văii Lungi ne oferă

o panoramă admirabilă. Urmând marcajul coborâm de pe creastă spre dreapta (S) și ajungem pe o coamă care este deasupra Văii Lungi, la ruinele conacului Xantus. Aici ne întoarcem și după 200 de metrii, luând la dreapta (SE) într-o vale laterală, coborâm la capelă.

Aici putem lua o scurtă pauză de prânz după care ne întoarcem în direcția Leliceni. Mergând pe drumul în pantă spre vest, cu 300 de metrii înaintea satului Fitod o luăm spre stânga (S) spre biserica din Leliceni. Dacă suntem obosiți, putem să ne întoarcem prin Fitod. Lângă biserica din Leliceni putem vedea și teiul de mai multe sute de ani, iar la ieșirea din sat (NV) se poate vedea monumentul Véreskép (monument comemorativ al invaziei tătarilor din 1694). De aici coborâm spre noile case din satul Fitod. La capătul satului printr-o stradă laterală ajungem pe panta Șumuleu Mare și urmând traseul spre

Șumuleu ajungem la locul de pornire.

Este un traseu de dificultate medie. Nu-l recomandăm copiilor sub 12 ani și excursioniștilor fără experiență!