„Látványos út, amit csak a közösség tud felépíteni”

Testi és lelki feltöltődés, kihívás, kikapcsolódás, pihenés. Többek között ezekkel a szavakkal mutatták be a Hargita megyében két útvonalon kiépített Mária Utat. A zarándokút utolsó 100 kilométerén idén pünkösdkor különböző programokkal egybekötött, csoportos  gyalogos, lovas és kerékpáros zarándoklatokhoz csatlakozhatnak az érdeklődők.

A csíksomlyói Jakab Antal Házban mutatták be a Mária Út utolsó 100 kilométerének kiépített zarándokútvonalait, programjait, illetve a zarándokok könnyed eligazodása érdekében készült www.100km.mariaut.ro weboldalt és népszerűsítő kisfilmet. A 2018. április 16-án tartott sajtótájékoztatón az Erdélyi Mária Út Egyesület, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás tagjai beszéltek a zarándokút kiépítésének fontosságáról, illetve Petres Kálmán és Csóti Imre szólt néhány szót a lovas zarándoklatról és a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület zarándokprogramjairól.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a Mária Út fizikai kihívás és egyben lelki feltöltődés, valamint mindenki számára vonzó útvonal, hiszen a pihenés mellett rengeteg látványosság és program várja az érdeklődőket. Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöki kabinetjének vezetője mutatta be a 100km.mariaut.ro weboldalt, amely nagy segítség lehet a zarándokok számára, hiszen fontos információk és gyakorlati tanácsok mellett tartalmazza az udvarhelyszéki és gyergyószéki kiépített zarándokútvonalak állomásait, az általuk érintett településeket és azok látványosságait, szállásokat, programlehetőségeket, gyógyszertárakat, boltokat stb. Az utolsó 100 kilométert a következő szavakkal illette: „látványos út, amit csak a közösség tud felépíteni.” Az oldalon előre megtervezett programokat is találhatnak az érdeklődők, amelyekhez csatlakozva csoportban tehetik meg a Mária Út utolsó 100 kilométerét gyalog, lovon, vagy kerékpárral, de a rendelkezésre álló információk alapján akár saját programot is tervezhetnek, hiszen a zarándokút egész évben járható, és várja a kikapcsolódni vágyókat. A weboldal további érdekessége a digitális idegenveztő. Az online térképen ugyanis a látványosságokhoz hangfájl lesz csatolva, amelynek segítségével a zarándokok séta közben a telefonjukon hallgathatják meg a műemlékek, szobrok, templomok stb. történeteit. További segítségként minden településen kapcsolattartó személyek vannak kijelölve, akik bármikor szívesen állnak az érdeklődök szolgálatára.

A zarándokok a weboldalon ingyenesen igényelhetnek zarándokútlevelet, amelyekbe az útjuk során gyűjtött pecsétekkel igazolják Csíksomlyón, hogy gyalog, lovon vagy kerékpáron tették meg az utolsó 100 kilométert, amiért elismerképp egy névre szóló tanúsítványt vehetnek át.

Molnár Sándor, a Mária Út Egyesület elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak és továbbra is segítik a zarándokutak kiépítését, illetve a weboldal tartalmát folyamatosan bővítik, hiszen több polgármesteri hivatal és önkéntes dolgozott és dolgozik együtt a Mária Út utolsó 100 kilométerének feltérképezésén. Zárszóként hozzátette, hogy továbbra is lehetőség van önkéntesként regisztrálni a 100km.mariaut.ro weboldalon. A regisztráció után a jelentkezőkkel felveszik a kapcsolatot.