O amintire pe viață

De-a lungul călătoriei sale, pelerinul se confruntă nu doar cu sine, ci și cu forțele naturii. Își pune la încercare forța spirituală, fizică și voința, iar în semn de recunoștință poate duce acasă un certificat care atestă parcurgerea ultimilor o sută de kilometri ai pelerinajului Via Mariae, pe jos, cu bicicleta sau călare.

„Ești călător, trebuie să avansezi zi de zi pe drum, singura ta destinație, care conduce către cunoașterea sufletului tău și a conținutului divin din el. Nu e ușor. Gândește-te cât de multe tentații vei întâlni pe drum, să te odihnești, să-ți întrerupi călătoria, să te ocupi de altceva! (...) Dar nu sunt acestea treburile tale! Ești călător și trebuie să avansezi în fiecare zi.” (Márai Sándor)

Prin pelerinaj ne apropiem de natură, de strămoșii noștri, de tradițiile noastre și, în primul rând, de noi înșine. Acest drum este o provocare, iar făcându-I față avem șansa de a ne cunoaște și de a ne depăși limitele.

Pelerinii pot solicita gratis, pe pagina web, pașapoartele de pelerine, pentru colectarea ștampilelor. Pentru a solicita pașaportul de pelerin gratis dați click aici, iar după furnizarea datelor, puteți indica pe această pagină de unde doriți să preluați pașaportul. Vă rugăm să completați formularul cu date reale și exacte, deoarece pașapoartele vor fi completate și trimise la locul de unde doriți să le preluați, în baza acestor date. Pașapoartele pot fi cumpărate la punctele de înregistrare din Praid, împreună cu ecusonul care se poartă pe rucsac. Aceste puncte sunt indicate în flipbook-ul traseelor cu iconul

 http://100km.mariaut.ro/khpass.png, împreună cu punctele de ștampilare și de informare. Punctele de preluare a pașapoartelor de pelerin pot fi vizualizate pe această hartă.

Toți cei care parcurg ultimii 100 de km ai pelerinajului Via Mariae pe jos, cu bicicleta sau călare, și pot dovedi acest fapt cu pașaportul primit la punctul de pornire, sau preluat anterior, vor primi câte un certificat cu numele lor, care va atestat această experiență unică. Pentru a primi aceste certificate, pelerinii trebuie să primească câte o ștampilă în pașaport, la punctele de ștampilare indicate pe traseu. Punctele de ștampilare sunt indicate cu iconul

http://100km.mariaut.ro/lang/khstamp.png în flipbook-ul traseelor, iar locațiile lor pot fi aflate de la punctele de informare ale fiecărei stații, și adițional pot fi găsite și pe această hartă.

Participanții care nu îndeplinesc condițiile prevăzute mai sus, vor primi o diplomă tradițională, care atestă că au terminat pelerinajul la Șumuleu Ciuc.

Certificatele și diplomele tradiționale vor putea fi preluate de către pelerini la sosirea lor la Șumuleu Ciuc, la Casa Jakab Antal. Participanții pelerinajelor organizate de noi pot regăsi în programele detaliate zilele concrete în care pot prelua unul dintre certificatele menționate, în baza faptului că au parcurs cei 100 de km sau nu.

Pe lângă pașapoartele de pelerin preluate la punctul de pornire, pelerinii mai pot prelua și un ecuson care se poartă pe rucsac, și eventual un drapel. Rugăm fiecare pelerin să poarte ecusoanele cu litera „M” pe rucsac într-un loc clar vizibil, pentru a putea fi ușor de identificat în cadrul parcurgerii ultimilor 100 de km ai pelerinajului Via Mariae.