Traseul Gheorgheni

Acest traseu este considerat o provocare mai mare decât traseul Odorhei și încântă pelerinii cu peisaje minunate și monumente istorice. Mai mult decât atât, cei care aleg acest traseu, pot parcurge traseul primului drum de pelerinaj către Șumuleu -Ciuc, deoarece acest obicei se leagă de numele preotului István/Ștefan din Joseni.

Punctul de pornire al drumului de pelerinaj Ultimele 100 de kilometri din Via Maria este Praid, centrul Ținutului Sării și în acelați timp și locul cel mai important al Depresiunii Carpaților din punct de vedere al minieritului de sare.

Localitatea este vizitată anual de sute de mii de turiști, pentru că este vestită mulțumită minelor de sare, a Rezervației Naturale Canionul de sare, ștrandului cu apă sărată , fiind cel mai mare ștrand cu apă sărată din România. În comună se află Casa Memorială Áprily Lajos, datată din anul 1991, precum și prima Casă de fluturi permanentă din România.

Din Praid urcăm prin păduri de pin până la Vârful Bucin, care este considerat punctul de belvedere cel mai frumos al Depresiunii Gheorgheni. Vârful Bucin se află la 1287 de metri înălțime la marginea vestică a Depresiunii Gheorgheni și își așteaptă vizitatorii tot anul, oferind posibilități de ture montane, cu culegere de afine, zmeură și ciuperci, precum și cu pârtiile de schi și sanie. Cu ocazia milleniumului s-a ridicat pe vârf o cruce înaltă de 20 de metri.

Sub Vârful Bucin, în valea râului Nagy-Borzont se află satul Borzont. De aici izvorăște și râul Borzont, datorită căruia și-a primit denumirea. Nu departe se află și rezervația naturală Nyíres, care se află între Mureș și afluenții săi : Kis-Borzont și Fehér-patak. În rezervație se află mai multe specii de plante. Unica căpâlniță a satului este construită în pădure, într-un loc numit Bariczok, datând din anul 1999 și având hramul pe data de 20 august , de Sfântul Ștefan.

La 1 kilometru de Borzont, se află localitatea Joseni, unul dintre cei mai mari și cei mai vechi localități din Depresiunea Gheorheni, precum cel mai friguros punct al țării, din punct de vedere meteorologic. Prin comună trece râul Békény, care se varsă în Mureș la marginea comunei. În centrul ei se află cea mai veche biserică catolică din zonă, în jurul căreia este un gard din piatră. Din punct de vedere al drumului de pelerinaj vorbim despre un punct istoric.

Potrivit cronicilor, de aici, din Joseni a pornit primul pelerinaj de sâmbăta Rusaliilor cu conducerea popii Ștefan, în anul 1567, în urmă cu mai mult de 450 de ani. Domnitorul János Zsigmond a vrut să treacă cu forța pe toți locuitorii zonei Ciucului la religia unitariană și a trimis o oaste pentru prinderea căpitanului Ciucului. Preotul din aceea vreme din Joseni, Ștefan, a adunat locuitorii din Joseni și din împrejurimi și a pornit către Șumuleu Ciuc să se confrunte cu oastea domnitorului, însă până la urmă lupta nu a avut loc, pentru că conducătorii au concis că lupta dintre frați nu-și are rostul. Retragerea oastei domnitorului este considerată până în zilele noatre un miracol mulțumit Sfintei Fecioare Maria, iar preotul Ștefan a făgăduit că în fiecare an, de sâmbăta penticostală își va conduce enoriașii din zona Gheorgheni la Șumuleu Ciuc, la hram. De această întâmplare se leagă și semnificația ramurilor, pe care pelerinii și le rup de muntele Șumuleului. Când oastea s-a retras, au trimis un vestitor la biserica din Joseni , unde au rămas femeile, copiii și bătrânii, să se roage. Vestitorul a vestit din depărtare, cu ramura din mână, că pericolul a trecut. Cronicarii au notat foarte impresionant această întâmplare: ”Erau pregătiți mai bine să moară, decât să se rupă de credința sfântă a strămoșilor”.

 

După trei kilometri ajungem în centrul comunei Ciumani. Localitatea se află în centrul județului Harghita, în partea sud-vestică a Depresiunii Gheorgheni, la poalele Munții Délhegy,care leagă Munții Ghiurghiului cu Muntele Harghita, pe ambele părți ale râului Mureș. Datorită creșterii numărului populației, în anul 1878, episcopul Ardealului a sfințit biserica catolică, cu hramul de Sfântul Petru și Pavel, cu turnul de ceas vestit, deoarece un meșter localnic l-a proiectat în așa fel, încât să arate în același timp și anul, și luna și ziua. În grădina bisericii se află monumentul Sabia lui Sfântul Ștefan, din anul 2000. Se poate vizita statuia lui Kossuth Lajos, Casa Memorială

Borrsos Miklós, precum și statuile lui Köllő Miklóst și Borsos Miklós. Pe muntele Délhegy se află vârful Veresvirág, de unde se poate vedea o priveliște minunată deasupra Depresiunii Gheorgheni.

Următoarea stație este localitatea Suseni, punctul de plecare al plutăritului pe Mureș. Aici se află biserica romano-catolică Sarlós Boldogasszony, construită între anii 1825-1830. În comună sunt mai multe izvoare de apă minerală. Turiștii pot alege dintre diverse programe, ca plimbarea cu căruța, prezentarea meșteșugurilor locale,ture montane și gustarea colacului secuiesc.

La trei kilometri de Suseni, se află comuna Voșlobeni, care cuprinde comuna Voșlobeni și satul Marosfő . Teleki József descrie comuna în anul 1937 în felul următor: ”Are 30 de case, cu puțin pământ și din cauza aceasta trăiesc datorită meșteșugurilor. Lângă sat, în partea nordică a muntelui Fekete réz izvorăște Mureșul (...)”. Se poate vizita biserica romano-catolică din Izvorul Mureșului, construită între anii 1992-1999 și biserica ortodoxă din Voșlobeni, din anul 1864. La trei kilometri de centrul comunei în valea râului Heveder se află monumentul morii pe apă.

Cârța se află în partea de sus a Depresiunii Ciucului, încadrată între Munții Ciucului și Munții Harghitei, unde râurile Madicsa și Székaszó se revarsă în Olt. Mai rar, dar se folosește și numele de Nagyboldogasszony,după biserica fortificată construită la marginea satului. Este cea mai impozantă biserică din zonă, construită în anul 1448, din ruinele unui templu mai vechi, din donația lui Ion Hunyadi. Apoi a fost modificată de mai multe ori, dar palierele sale de apărare sunt unice în Ținutul Secuiesc.

Comuna Dănești a făcut parte un timp din comuna Nagyboldogasszony, până în anul 1923.În anul 1935 se construiește aici o biserică neogotică, care, datorită dimensiunilor sale, ale pereților din cărămidă roșie și turnul înalt, este considerată cea mai frumoasă biserică din zonă. În apropierea ei se află o coloană ridicată în cinstea memoriei Reginei Elisabeta. Comuna este vestită datorită ceramicii negre, ale țesuturilor din lână și ștrandului Dugás, vestit pentru apa termală bogată în săruri minerale

Sub punctul cel mai înalt al Munților Harghita , Madarasi Hargita, lângă malul Oltului se află localitatea Mădăraș. Se spune că și-a primit numele după regiunea bogată în păsări. Era considerată centrul olăritului și al mineritului. Aici se află cea mai recent construită biserică romano-catolică, cu hramul de Sfântul Petru și Pavel, unde se poate vizita statuile membrilor Sfintei Familii, moara de apă, veche de 100 de ani, Căpâlnița Sfântul Anton de la poalele Madarasi-Hargita, coloana memorială ridicată în amintirea victimelor Gărzii Legionare și al Războiului Mondial, porți secuiești, Cascada Szökő, precum și lacurile cu trestii de la marginea satului. Se remarcă vârful Madarasi Harghita, Muntele Sacru al secuilor, cu înălțimea de 1801 de metri, precum și Muzeul Păpușilor, unde se pot vedea porturile populare din sat începând din anul 1900.

Următoarea comună este localitatea Racu, locul de adunare a secuilor, biserica căreia se află la marginea satului Görcsfalva, ridicată în cinstea Kisboldogasszony, fiind o biserică romano-catolică fortificată datând din anul 1270 și marcăm existența semnurilor zodiacale pe turn. Pe creștetul de munte, situată între întâlnirea râurilor Bogát, se află rămășițele cetății din epoca de bronz și Căpâlnița Sfântul Iacob și Filip, din anul 1720. La poalele muntelui izvorăsc ape minerale. Între râurile Várpatak și Szilas-patak se află rămășițele cetății Pogányvár. Se poate vizita Curia Cserei, construită între anii 1667 și 1674 de către Cserei János.

Bârzava se află în partea de sud-est a județului Harghita. Biserica localității a fost construită între anii 1930 și 1940, iar căpâlnița între anii 1794 și 1821, ambii având hramul de Sfântul Iosif, protectorul muncitorilor.În partea estică a comunei se afla odinioară un ștrand cu apă minerală, care nu mai este, dar sunt multe izvoare de apă minerală . În anul 2005 s-a inaugurat monumentul în cinstea luptătorilor din Bârzava, care au luptat în Revoluția din 1848.

Penultima stație al traseului Gheorgheni este comuna Delnița, la marginea căreia stă singuratică printre arături, biserica romano-catolică Sfântul Ioan, una dintre cele mai interesante monumente ale Ținutului Secuiesc. Se presupune că datează din era Árpád, tavanul construit în anul 1673 conține 103 casete din lemn, cu ornamente ungurești.

Punctul terminus al traseului este vestitul loc de pelerinaj și Șumuleu Ciuc . După cronici,Sfânta Fecioară Maria a fost cea care a dat puterea necesară secuilor din Ciuc și Gheorgheni să se confrunte cu domnitorul János Zsigmond, care a vrut să-i treacă cu forța de la religia romano-catolică la religia unitariană. Când domnitorul s-a retras fără luptă , preotul din Joseni, Ștefan, a făgăduit că în fiecare an va conduce locuitorii din Gheorgheni în fiecare sâmbăta Rusaliilor la Șumuleu Ciuc. Iar credincioșii respectă această tradiție, fiind în fiecare ani mai mulți.

Este recomandată vizitarea bisericii franciscane, cel mai mare loc de pelerinaj al maghiarilor, și a statuii Sfintei Fecioare Maria, care este obiectul cel mai de preț al bisericii. Statuia datează din secolul a XIV-lea, creatorul ei fiind necunoscut.Pe parcursul anilor s-au produs multe miracole legate de acest loc :de exemplu, de multe ori statuia strălucea într-o lumina aparte sau înaintea unor catastrofe, fața statuii parcă se uita cu o privire tristă.

Pe partea de vest al muntelui Kis-Somlyó se află Drumul Crucii, cel mai vestit din Europa, Pasul lui Isus și Calvaria din Șumuleu Ciuc. În lunca din spatele bisericii franciscane se află izvorul de apă minerală „Szűzanya lábától”, apărut în urma activităților vulcanice, cu gust acru, îndrăgit de localnici.

În șaua dintre munții Kis-Somlyó și Nagy-Somlyó se află altarul Hármashalom, construit la inițiativa preotului franciscan P. Bartók Albert, proiectat de către Makovecz Imre și Bogos Ernő, în anul 1996, pentru primirea pelerinilor și celebrarea slujbei religioase.

Alte puncte de atracție: Casa Kalot, proiectat de către Kós Károly , Baia preoților franciscani, Căpâlnița Salvator, în partea estică, Căpâlnița Szenvedő Jézus și Căpâlnița Sfântul Anton.

román