Százezrek zarándokoltak Csíksomlyóra

Fotó: Iochom Zsolt

 

A világ minden tájáról érkeztek zarándokok a 2018-as csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Az idei év különlegességének számít a Mária Út – az utolsó 100 kilométer című kezdeményezés, amelynek keretében több, mint százan zarándokoltak gyalog, lovon és kerékpárral Parajdtól Csíksomlyóig.

Százezrek népesítették be szombaton, május 19-én a Kis- és a Nagysomlyó-hegy közötti nyerget. A zarándokok egy része már május 17-én, csütörtökön megérkezett Csíksomlyóra, a következő napokban pedig folyamatosan benépesült a város.

A csíkszeredai Szék úton szombaton reggel már tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, majd onnan a Hármashalom oltárhoz a nyeregbe. A szentmise előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették be az érkező csoportok lélekszámát és a csoportvezetők nevét, akiket a résztvevők tapssal köszöntöttek.

A csíksomlyói búcsú szónoka a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke, Marian Adam Waligóra volt, aki az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt. A lengyel szerzetes a százezres tömeggel is elismételtette Mária szavait, amelyeket akkor mondott, amikor megtudta, hogy Isten fiát hordozza: „Istenem, legyen nekem a te igéd, a te szavad szerint”. A szónok felidézte azt is, amikor 25 évvel ezelőtt fiatal pálos kispapként állt a csíksomlyói kegytemplomban arra várva, hogy a kegyszobor elé érve megérinthesse azt, és belenézhessen a Szűzanya szemébe. Véleménye szerint minden embernek szüksége van Mária közelségére, mert általa Isten jelenlétét is megtapasztalhatjuk, valamint a zarándoklatnak a következő jelentést is tulajdonította: „Fontoljuk meg, hogy miért is zarándokolunk, miért vagyunk itt ebben a csodálatos közösségben. Bizonyosan azért, hogy tanúságot tegyünk más testvéreinkkel való egységünkről a hitben, ugyanakkor azért is, hogy kézzel foghatóvá tegyük, megmutassuk, hogy egy nemzet vagyunk: egy nép, amely szereti Istent és saját szülőföldjét. Ezért magyar testvéreim, soha ne engedjétek el egymás kezét, akárhol is éltek a világon”.

Bár az időjárás-előrejelzés egész napra esős időt jósolt, az égi áldás csak a szentmise végén érkezett meg, amikor a zarándokok nagy része már elindult a csíksomlyói nyeregből a kegytemplom felé.

A hagyományteremtő szándékkal elindított utolsó 100 kilométeres zarándokprogramok fennakadás nélkül zajlottak le. Idén először lehetett csatlakozni szervezett gyalogos, kerékpáros és lovas zarándoklatokhoz a Mária Úton, amely kiépített zarándokútként várja az elkövetkezendőkben az érdeklődőket. A kijelölt útvonalakat követve mindenki megérkezett a végállomásra, és összességében pozitív tapasztalatokkal távoztak. A résztvevők elmondása szerint példás vendégszeretetet és összetartozást tapasztaltak az útjuk során, valamint a zarándokút kiépítésével is meg voltak elégedve. Az M jelzéseknek és információs tábláknak köszönhetően senki sem tévedt el. Akik letértek az útról, azok is visszataláltak a csoportjukhoz. Az esemény sikerességéhez nagymértékben hozzájárultak a helyi kapcsolattartók, akik fogadták, útbaigazították és a szállásokhoz kísérték a zarándokokat. Kellemes meglepetés volt továbbá a résztvevők számára a fogadtatás, hiszen minden állomásnál várták őket a helyiek. Moldován László, Parajd kapcsolattartója elmondta, hogy közösen egy családias zarándoklatot sikerült megvalósítani.

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke kiemelte, hogy az idei esemény egyben a rendszer tesztelése is volt, és az egyetlen dolog, amin a jövőben változtatni fognak, az a biciklis útvonal. Mivel a kerékpárosok többsége az egynapos zarándokprogramot választotta, úgy döntöttek, hogy a háromnapos program helyett is maximum kétnapos programokat szerveznek majd.