Kijelölték a Mária Út csíkmadarasi szakaszát

Forrás: csikmadaras.ro
Rédai Botond
Fotó: Bálint Ildikó

Testi és lelki feltöltődés, kihívás, egyfajta pihenés. Többek között ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a Hargita megyében két útvonalon kiépített Mária Utat. A zarándokút utolsó 100 kilométerén idén pünkösdkor különböző programokkal egybekötött, csoportos  gyalogos, lovas és kerékpáros zarándoklatokhoz csatlakozhatnak az érdeklődők. A csíkmadarasi útszakaszt is kijelölték a napokban.

Nemrég mutatta be az Erdélyi Mária Út Egyesület a szóban forgó útvonal utolsó 100 kilométerének kiépített zarándokútvonalait, programjait, illetve a zarándokok könnyed eligazodása érdekében készült www.100km.mariaut.ro weboldalt és népszerűsítő kisfilmet.

Az erről szóló beszámolóban leírják, a Mária Út fizikai kihívás és egyben lelki feltöltődés, valamint mindenki számára vonzó útvonal, hiszen a pihenés mellett rengeteg látványosság és program várja az érdeklődőket. Az említett honlap nagy segítség lehet a zarándokok számára, hiszen fontos információk és gyakorlati tanácsok mellett tartalmazza az udvarhelyszéki és gyergyószéki kiépített zarándokútvonalak állomásait, az általuk érintett településeket és azok látványosságait, szállásokat, programlehetőségeket, gyógyszertárakat, boltokat, és még sok más információt.

A csíkszéki útvonalakról szóló térképek és információk is hamarosan elérhetők lesznek, köztük a csíkmadarasi szakaszról szóló adatlap is. Utóbbinak nem végleges formája ezen a linken tanulmányozható. Az adatok előhívásához a bal felső sarokban ki kell választani Csíkmadarast, majd az Alkalmaz funkcióra kell kattintani.

Az oldalon előre megtervezett programokat is találhatnak az érdeklődők, amelyekhez csatlakozva csoportban tehetik meg a Mária Út utolsó 100 kilométerét gyalog, lovon, vagy kerékpárral, de a rendelkezésre álló információk alapján akár saját programot is tervezhetnek, hiszen a zarándokút egész évben járható. Az idei pünkösdi búcsúval kapcsolatos zarándokprogramokból erre a linkre kattintva lehet válogatni.

A weboldal további érdekessége a digitális idegenvezető. Az online térképen ugyanis a látványosságokhoz hangfájl lesz csatolva, amelynek segítségével a zarándokok séta közben a telefonjukon hallgathatják meg a műemlékek, szobrok, templomok történeteit. További segítségként minden településen kapcsolattartó személyek vannak kijelölve, akik bármikor szívesen állnak az érdeklődök szolgálatára.

A zarándokok a weboldalon ingyenesen igényelhetnek zarándokútlevelet, amelyekbe az útjuk során gyűjtött pecsétekkel igazolják Csíksomlyón, hogy gyalog, lovon vagy kerékpáron tették meg az utolsó 100 kilométert, amiért elismerésképp egy névre szóló tanúsítványt vehetnek át.

Kijelölték a csíkmadarasi szakaszt is

Mint azt Bálint Ildikótól, az Erdélyi Mária Út Egyesület csíkmadarasi kapcsolattartójától megtudtuk, a helyi közbirtokosság közreműködésével a hétvégétől a község területén is táblák jelzik az útvonalat a Mária út M01-es csíkmadarasi szakaszán. „Remélem vigyázni tudunk rá, hogy minél hosszabb ideig tájékozódni tudjanak a gyalog Csíksomlyóra zarándokoló testvéreink. Olyan helyekre próbáltuk elhelyezni az oszlopokat, ahol nem zavarják a gazdálkodókat. Illetve fontos volt, hogy távolról is észrevehetőek legyenek a zarándokok számára” – magyarázta a helyi önkéntes, akinek a nevéhez fűződik a községről szóló adatlap információkkal történő feltöltése is. Mint tőle megtudtuk, az első regisztrált zarándok kedden érkezik a Mária Út csíkmadarasi szakaszára.