Egy életre szóló emlék

A zarándok az útja során nem csak önmagával néz szembe, hanem a természet erőivel is. Próbára teszi a lelki-, fizikai- és akaraterejét, ennek elismeréseképp pedig egy tanúsítvánnyal térhet haza, amely bizonyítja a Mária Út utolsó 100 kilométerének gyalog, kerékpáron vagy lovon való megtételét.

S mert vándor vagy, minden nap tovább kell menned az úton, mely egyetlen célod, tehát lelked és a lelkedben elrejtett isteni tartalom megismerése felé vezet. Nem könnyű ez. Gondold csak meg, milyen sokfajta csábítás hívogat útközben, hogy megpihenj, félbeszakítsd utadat, mással törődjél! (...) De mikor nem ez a dolgod! Vándor vagy és minden nap tovább kell menned.” (Márai Sándor)

A zarándokút révén közelebb kerülünk a természethez, az elődeinkhez, a hagyományainkhoz és elsősorban önmagunkhoz. Ez az út egy kihívás, amellyel szembenézve megismerhetjük és legyőzhetjük korlátainkat.

A zarándokok a pecsétek gyűjtésére szolgáló zarándokútleveleket ingyenesen igényelhetik a weboldalon. A zarándokútlevél ingyenes igényléséhez kattintson ide, majd az adatok megadása után ezen az oldalon adhatja meg, hogy hol szeretné átvenni azt. Megkérjük, hogy az űrlapon valós és pontos adatokat adjanak meg, mivel az útleveleket ennek alapján töltjük ki és juttatjuk el arra a helyre, ahol át szeretnék venni.A zarándokútlevelek a Parajdon történő regisztrációs helyeken megvásárolhatóak, a hátizsákra akasztható jelvénnyel együtt. Ezek a pontok az útvonalak lapozóinál ikonnal vannak megjelölve, illetve egyben pecsételőhelyek és infópontok is. A zarándokútlevelek átvevőhelyei megtekinthetőek ezen a térképen.

Mindazok, akik a Mária Út utolsó 100 kilométerét gyalogosan, kerékpáron vagy lovon teszik meg, és ezt bizonyítani tudják a kiindulóponton (Parajd) kapott, vagy korábban átvett útlevéllel, egy névre szóló tanúsítványt vihetnek haza örök emlékül. Ennek a tanúsítványnak a megszerzéséhez a zarándoknak az útvonalon kijelölt pecsételőhelyeken pecstétet kell szereznie az útlevelébe. A pecsételőhelyek az útvonalak lapozóiban ikonnal vannak jelölve, valamint ezekről minden állomás zarándok infópontján érdeklődni lehet, továbbá ezen a térképen is megtalálhatóak.

Azok a résztvevők, akik a fentiekben leírt feltételeket nem teljesítik, egy hagyományos oklevelet kapnak annak bizonyítékaként, hogy elzarándokoltak Csíksomlyóra.

A tanúsítványt és a hagyományos oklevelet a zarándokok a Csíksomlyóra érkezésükkor a Jakab Antal Háznál vehetik át. Az általunk szervezett zarándokutak résztvevői a részletes programokban megtalálják a konkrét napokat, amelyeken átveszik az említett oklevelek egyikét attól függően, hogy megtették-e a 100 kilométert, vagy sem.

A zarándokok a kiindulópontnál a zarándokútlevél mellett egy hátizsákra köthető jelvényt, esetleg zászlót is átvesznek. Megkérünk minden zarándokot, hogy az „M” betűt ábrázoló jelvényt jól látható helyre kösse fel a hátizsákjára, hogy a Mária Út utolsó 100 kilométerének megtétele alatt, mint résztvevő, megkülönböztethető legyen.