Tippek

 

1. Gyakorlati tanácsok

A Mária út utolsó 100 kilométerét az udvarhelyszéki és a gyergyószéki útvonalon is bejárhatjuk, mindkettő kiépített zarándokút. A napi szakaszokat az erőnlétnek megfelelően tetszés szerinti tempóban tegyük meg. Az útvonalak jelzésekkel ellátottak, de senkinek sem ajánljuk, hogy azokról letérve egyedül induljon felfedezőútra.

A zarándokút megtételét mindenki saját felelősségére teszi meg. Nagyobb útszakaszra csak kellő tapasztalattal induljunk el, lehetőleg csatlakozzunk csoportokhoz, így társaságban élvezhetjük a túrát. Legyünk tisztában a veszélyekkel és saját képességeinkkel! Célszerű naponta tartalék erőt és időt hagynunk arra az esetre, ha hosszabbítanunk kell, vagy ha lassabban tudunk haladni.

Az általános turisztikai és etikai szabályokat tartsuk be, például tűzgyújtás csak az arra kijelölt helyen engedélyezett, vigyázzunk a cigarettával, ne szemeteljünk, tartsuk be a megfelelő menetelési távolságot a balesetek elkerülése miatt, vigyázzunk egymásra! Villámveszélyes időben ajánlatos száraz helyre ülni, összetett lábakkal, a habszivacs derékaljra. Ilyenkor kerülni kell az egyedülálló fákat, csúcsokat, gerinceket.

Útközben találkozhatunk vadállatokkal, de a legnagyobb veszélyt a pásztorkutyák jelenthetik, erre fel kell készülni. Naponta ellenőrizzük, hogy nem kaptunk-e kullancsot. Komolyabb veszély, sérülés esetén hívjunk segítséget (nemzetközi vészhívó szám: 112; Salvamont: 0725 826 668 – 0).

Tiszteljük a tájat, ahol áthaladunk, a helyi embereket; legyünk nyitottak új dolgokra, új nézőpontokra! A természetben haladhatunk csendesebben, de nagy erdőkben ajánlott a hangos éneklés, fütyülés, hogy a vadak hamarabb észrevegyenek. Figyeljünk a környezetre, önmagunkra és különösen egymásra, ha csapatban megyünk.

Figyeljünk arra, hogy fázva ne bújjunk a hálózsákba, hogy ne vacogjunk még hosszabb ideig. Fussunk, guggoljunk, s ha rossz idő van, csináljunk mellső fekvőtámaszokat.

Az útvonallal, programokkal, időjárás-jelentéssel, szállással, látnivalókkal stb. kapcsolatban tájékozódhatunk a 100km.mariaut.ro honlapon, a helyi kapcsolattartó személyektől és a túravezetőktől.

A szállásfoglalásnál kérjünk segítséget azoktól a helyi kapcsolattartóktól, akiknél meg van jelölve, hogy ebben segítenek. A weboldalon több szálláshely is fel van tüntetve, de ezek mellett más magánszállásokat is igénybe lehet venni.

A telefont csak szükség esetén kapcsoljuk be, mert hamar lemerül. GPS-ként lehet használni. Ajánlatos a fontosabb számokat kiírni egy papírra. Mobiltelefon-töltő lehet nálunk, hogy a szálláshelyeken, ha lehetőség van rá, tudjuk feltölteni a készüléket. Jó, ha van a csapatban legalább egy napelemes töltő, és hasznos az otthon feltöltött nagy kapacitású USB-energiatelep, powerbank, tartalék akkumulátor.

A fontos személyi iratainkat, kulcsokat, pénzt stb. tanácsos egy rejtett helyre tenni a hátizsákban, lehetőleg összecsomagolva egy nejlonba vagy kisebb hordozóba.

Jó utat, biztos célba érkezést kívánunk minden túrázónak!

 

2. Ajánlott túrafelszerelés

Bár a legfontosabb a fizikai és lelki felkészülés, figyeljünk oda a túrafelszerelés összeállítására is, hiszen ez sok esetben megkönnyítheti az utunkat.

A többnapos túrára való készülődést ajánlott azzal kezdeni, hogy listát készítünk a számunkra szükséges felszerelésekről, és ha lehetőségünk van, kérjünk tanácsot egy tapasztalt túrázótól, esetleg olyan zarándoktól, aki már megtette a Mária utat vagy más hasonló zarándokutat. Ezt a listát átgondolva csak azokat a dolgokat pakoljuk össze, amelyekre valóban szükségünk van.

Csomagoljunk célszerűen, időjárásnak és terepnek megfelelően úgy, hogy a hátizsák súlya lehetőleg ne haladja meg a testsúly 10%-át. A táska lehetőleg legyen kényelmes a hátunk számára, és csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazza, különben hátráltatni fogja a haladást, s ez lesz a túra megrontója. Minden gramm számít! Ha nagy a súly, akkor az élelmet porciózzuk ki, a tartalék ruhák számát pedig csökkentsük.
A hátizsákban alulra pakoljuk a könnyebbet (hálózsák), fennebb a nehezebbet, de a testhez (háthoz) közel. Minden legyen becsomagolva nejlonba, hogy ne ázzon be!

Az alvás sokszor sátorban vagy templomban, tornateremben stb. történik, így derékaljat, hálózsákot, fejlámpát szükséges magunkkal vinni. Ha csapatban megyünk, akkor jó egyeztetni egymással, hogy ne vigyünk magunkkal fölösleges dolgokat. Ha sátorban szeretnénk aludni, figyeljünk rá, hogy a sátor legyen elég erős! A fejlámpának nemcsak este, de kora reggel is hasznát vesszük. Ha szükségét érezzük, használhatunk túrabotot is, amely segíti az egyensúly megőrzését és csökkenti a lábak terheltségét.

A hálózsák is lehetőleg a legkönnyebb legyen. Figyeljünk arra, hogy fázva ne bújjunk bele, hogy ne vacogjunk még hosszabb ideig a hálózsákban. Fussunk, guggoljunk, s ha rossz idő van, csináljunk mellső fekvőtámaszokat.

További felszerelés:

 • ruházat (l. Ajánlott ruházat)
 • szappan
 • fogkrém és fogkefe
 • fésű
 • túratörülköző
 • vécépapír
 • zsebkendő
 • napvédő krém
 • vízhólyagra való tapasz
 • elsősegélycsomag (kötszer, kenőcsök, mentőfólia, sebtapasz, olló, fájdalomcsillapító, gyomorfogó, egyéni gyógyszerek)
 • steril varrótű és cérna
 • kullancs és rovarok elleni szer (pl. levendulavíz)

A túrázás minőségét és biztonságát növelő opcionális kellékek:

 • GPS, térkép, útleírás
 • füldugó (tömegszálláson igazán nagy hasznát lehet venni alvásnál)
 • germicid/baktériumölő UV-C lámpa (alkalmas cipők, kesztyűk fertőtlenítésére)
 • távcső
 • túrabot – lehetőleg összecsukható
 • ragasztószalag

 

3. Ajánlott ruházat

A ruházat kiválasztásánál a hagyma felépítésének elvét kell követni. Az első alapréteg a szabályzó réteg, a nedvességet szívja fel a bőrről, a második réteg hőszigetel, izolálja a test melegét. A harmadik réteg véd a széltől, esőtől. Az alsó réteg inkább testhezálló, szűkebb kell hogy legyen, a külső rétegek inkább legyenek kényelmesebbek. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy inkább két vékonyabb pulóvert kell pakolni, mint egy vastagot. Így többféleképpen tudjuk kombinálni ruházatunkat. Ha valami vizes, akkor napközben a hátizsákra erősítve szárítsuk meg, hogy többször is tudjuk használni. A ruházat összsúlya jó, ha nem több, mint 4-5 kg, illetve figyeljünk arra, hogy gyorsan száradó ruhák kerüljenek a csomagba, így mosás után a hátizsákon száríthatóak és újra használhatóak lesznek.

A következőket mindenképp ajánlott becsomagolni:

 • túracipő, bakancs: a legfontosabb kellék, amely be kell hogy legyen járatva (!), és lehetőleg a legkönnyebbet válasszuk (bőr, magas szárú, bordás gumitalpú)!
 • túraszandál: hasznos kiegészítő lehet könnyű terepen és táborozásnál, vagy ha a bakancs feltörné a lábunkat
 • lábszárvédő, kamásli: szerepe, hogy megvédje a lábszárat és a bakancsot a nedvességtől, pl. esőben, olvadó hómezőkön, és megakadályozza, hogy a cipő megteljen mocsokkal. Mivel nem télen túrázunk, a súlycsökkentés érdekében le lehet vágni egy hosszú szárú zokni fejét, s azt felhasználni ilyen céllal.
 • vastag túrazokni: könnyebben szárítható, és kevesebb lesz a vízhólyag
 • alsónemű (nem műszálas): lehet nálunk rövid és hosszú is
 • túranadrág: inkább legyen hosszú és vékony, ami könnyen szárad, a nadrágszíj inkább legyen nejlonos, mint bőr, mert könnyebb és szintén hamarabb szárad
 • hosszú ujjú ing: a legpraktikusabb, feltűrve rövid ujjú, védi a nyakat a napégéstől és a széltől, kiegészítőként pakolhatunk pólót is
 • hosszú ujjú pulóverek: inkább több és vékonyabb
 • szélálló anorák, dzseki: leginkább hidegben és a táborban használjuk
 • fejvédő: sapka, kalap, kendő
 • kesztyű: számítsunk a zivatarok miatti lehűlésre is, vagy hómezőkön áthaladáskor a kezünk használatára
 • esőkabát vagy poncsó: jó, ha a hátizsák is befér alá, így nem ázik el
 • napszemüveg

 

4. Étkezéshez kapcsolódó tanácsok

Fő szempontok: az ízvilág legyen változatos és kalóriagazdag (szénhidrátok: 50% – kenyér, csoki, gyümölcs, rizs, krumpli; fehérje: 30% – tojás, tejtermék, hús, magok; zsír: 20% – szalonna, olaj, tej, magok; továbbá ásványi anyagok, rostok), a súly és a térfogat minimális.

A hátizsákban a legnagyobb súlyt az élelem képezi, ezért ne cipeljük fölöslegesen. A zarándokútvonalon minden településen találhatók boltok, kávézók és éttermek, valamint a legtöbb szállás esetében is igényelhető teljes ellátás. Együnk friss, változatos ételeket, kóstoljuk meg a helyi különlegességeket és specialitásokat, hogy még emlékezetesebbé tegyük az utat.

A szőlőcukor gyorsan energiát ad, de ne vigyük túlzásba a vele járó szomjúság és a később bekövetkező vércukorszintesés miatt. Jó, ha a vizet vegyítjük sziruppal vagy különböző vitamin-pezsgőtablettákkal, így a cukorszintünk is normális szinten tartható, és a melegebb víz, tea is ízletesebb lesz.

Jó, ha van a csomagunkban:

 • pohár
 • kulacs
 • zsebkés
 • gyufa, öngyújtó

 

5. Kerékpárosoknak

Mielőtt elindulnánk a zarándokútra, a felszerelések mellett készítsük elő a kerékpárokat is. Ellenőrizzük, hogy rendben vannak-e a fékek, legyen elöl és hátul is működő lámpánk. A biciklisek kötelező tartozéka a sisak és a fényvisszaverő mellény.

Emellett jó, ha a kerékpár a következőkkel is fel van szerelve: csengő, láncos vagy U alakú lakat, sárvédő, pumpa, szervizkészlet, illetve ajánlott a bicikliskesztyű használata.

 

6. Lovas zarándokoknak

A 16 éven aluli résztvevők számára a kobak használata kötelező, és 16 éven felettieknek is ajánlott. A gerincvédő szintén gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt tanácsos, a kényelmetlen utazás elkerülése okán. A többi zarándokhoz hasonlóan a réteges öltözet és az esőköpeny alapfelszerelés, illetve célszerű a nyeregtáska használata.

Továbbá indulás előtt ellenőrizzük a ló patáit, patkóit, a felszerelést, a nyergelést. A zarándoklat közben tartsuk be az egy lóhossznyi követési távolságot, és figyeljünk a lovastúra-vezető utasításaira.

A ruházatot tekintve péntekre javasolt a fehér ing, fekete nadrág, fekete mellény és fekete posztó székely kalap.

Ajánlott felszerelés:

 • kobak (16 éven alul kötelező)
 • gerincvédő
 • csizmaszár vagy sima talpú csizma
 • szügyelő
 • nyeregtáska
 • réteges öltözet
 • esőköpeny

 

7. Mit jelent a kiépített zarándokút?

Feltérképeztük az útvonalon megtalálható panziókat és zarándokszállásokat, üzleteket, látnivalókat. A www.100km.mariaut.ro weboldal hozzájárul a nyugodt és tartalmas zarándokút megtételéhez, többek között gyógyszertárak, orvosi rendelők, rendőrkapitányságok feltüntetésével.

Minden településen helyi kapcsolattartók segítik a zarándokokat. Hozzájuk lehet fordulni információkért a szálláshelyekről, programokról, lovas, gyalogos, kerékpáros zarándoklatokról stb. A célirányos kommunikáció érdekében minden kapcsolattartó adatlapján megtalálható, hogy ki milyen témakörben tud tájékoztatást adni, és milyen nyelven/nyelveken beszél.

Erdély vadregényes tájain sem marad magára a zarándok. Udvarhelyszéken és Gyergyószéken egyaránt jelölt útvonalon haladhat Parajdtól Csíksomlyóig.