Háromszékről is elindultak a lovas zarándokok

Fotó: Beliczay László

 

Nagyjából ötven háromszéki lovas zarándok érkezik majd május 18-án Csíksomlyóra, miután Csibában csatlakoznak a gyergyószéki és udvarhelyszéki útvonalon zarándokoló csoportokhoz.

Ma, május 17-én reggel nyolc és kilenc órakor is indultak lovas zarándokok a Kovászna megyei Kökösről. Király Károly, a csütörtöki nap felelőse szerint összesen tíz lovas indult el reggel a 41 kilométeres távon. A csoport az Illyefalva – Sepsiszentgyörgy – Gidófalva – Sepsibodok – Málnás – Málnásfürdő útvonalon halad a mai nap folyamán. Este Mikóújfaluban pihennek majd meg, ahonnan május 18-án, pénteken reggel zarándokáldás után indulnak el Sepsibükszádra, ahol csatlakoznak az ottani lovasokhoz a polgármesteri hivatal épülete elől.

A második napon, május 18-án a zarándokok hatvan kilométert tesznek meg a Tusnádfürdő – Tusnád – Csíkszentsimon – Csíkszentkirály szakaszon, majd Csibában találkoznak a gyergyószéki és udvarhelyszéki lovascsoportokkal, hogy együtt folytassák az utat Csíksomlyóra.

Jani András, a háromszéki lovas zarándoklat főszervezője elmondta, hogy bárki csatlakozhat a zarándokcsoporthoz az út során, amennyiben eleget tesz két feltételnek: népviseletben zarándokol és betartja a menetrendet, nem szakad el a csoporttól.

A lovas zarándokok május 19-én, szombaton a lovakat a szálláshelyen hagyják, és gyalog zarándokolnak a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe.